Sponsor Bağlantılar


Deyimler ve Atasözleri Hakkında Test Soruları – Cevapları


Sponsor Bağlantı

Türk Dili ve Edebiyatı Testleri Cevapları

Eğitim Konulu Paylaşımlarımıza Deyimler ve Atasözleri Hakkında Hazırlanmış Olan Test Sorularını ve Cevaplarını Sizlere Sunarak Devam Ediyoruz. Sizlerde Merak Ettiğiniz Konular Hakkında Bizlere Sorarak Yanıtını Alabilirsiniz.
DEYİMLER VE ATASÖZLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

1. Kimi atasözleri, uzun bir gözlem ve deneme sonucu olarak doğa olaylarının nasıl oluştuğunu dile getirir.

Aşağıdaki atasözlerinden hangisi, doğa olayları ile ilgilidir?

a)       Taşıma suyla değirmen dönmez.

b)       İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı.

c)       Su uyur, düşman uyumaz.

d)       Ak akçe kara gün içindir.

e)       Tarla çayırda, bağ bayırda.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?

a)       Bu, senin kulağına küpe olsun, bir daha aynı hatayı yapmazsın.

b)       İşin başına kendisi geçti, işi o yönetiyor, dizginleri ele aldı artık.

c)       Dayısının cimriliği herkesçe bilinir, eli sıkılığıyla tanınır.

d)       Her şeyi kendim yapmak zorundayım bundan böyle; iş başa düştü.

e)       Küçücük elleriyle çaldığı piyanoyla hayranlık uyandırdı, herkese parmak ısırttı.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gün” sözcüğü, bir deyim içinde yer almamıştır?

a)       Size gün doğdu demek.

b)       Amacı gün gibi aşikar.

c)       Günbegün işler yoluna girecek.

d)       Bazı olaylar gün ışığına çıkarıldı.

e)       Gün görmüş birine benziyor o.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, cümlede kullanılan deyimin açıklaması yoktur?

a)       Sohbete hiç katılmıyor göz göze gelmeyi bile istemiyordu, buz gibi bir adamdı.

b)       Onun kadar kendini beğenmiş birini görmedim, adeta “Küçük dağları ben yarattım.” diyor.

c)       Kardeşim okula başlayınca onunla ilgilenme ona göz kulak olma derdim biraz azaldı.

d)       Bu araştırma hakkında gece gündüz demeden çalışıp kafa patlattık.

e)       Zavallı kadın yatalak olmuştu artık komşularının ağzına bakıyordu.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümlede kullanılan deyimin açıklaması yoktur?

a)       Konuştukça hayatıyla ilgili sırları açıklıyor, kendini ele veriyordu.

b)       35 yıllık işinden artık iyice sıkılmıştı yaka silkiyordu.

c)       Geçen sene çalıştığım yerdeki Çaycı Bekir adama günahını vermezdi.

d)       Her şeyin üstesinden gelebilecek akla ve uyanıklığa sahipti cin gibi bir çocuktu.

e)       Son sınavı da vermiş bütün sıkıntılardan kurtulmuş rahatlamıştım, kuş gibi hissediyordum kendimi.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ağız” sözcüğü deyim içinde kullanılmamıştır?

a)       Bir türlü istediğim yanıtı vermiyor lafı ağzında geveleyip duruyordu.

b)       Bu kelime Kayseri ağzında bambaşka bir kelime gibi telaffuz edilir.

c)       Borç istedikten yarım saat sonra vermemek için bana ağız yapmaya başladı.

d)       Öğretmen iyice kızmış çocuğa “Ağzını düzelt yoksa karışmam!”diyordu.

e)       Bu dedikoducu kadına sonunda biri ağzının payını verdiği için seviniyorduk.

 

7. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili kısım deyim değildir?

a)       “Her şeyde kılı kırk yarmasan olmaz sanki” derdi eşim.

b)       Olanları duyunca beynimden vurulmuşa döndüm.

...

c)       Dediğin  gibi el atına binen tez iniyor.

d)       Dün gece gözümü kırpmadan döndüm durdum.

e)       Canıma tak etti deyip kapıyı vurup gitmiş.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?

a)       Her şeyi bilir kesinlikle faka basmaz, eski kulağı kesiklerdendir.

b)       Görmüş geçirmiş biridir Avrupa’yı baştan başa gezmiş.

c)       Kendisi hakkında konuşulduğunu anlayınca dikkatle dinlemeye başladı, kulak kesildi.

d)       Fazla uzaklaşma buralardan el altında ol.

e)       İşyerinde herkesin beğenisini kazanmış, göze girmişti.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim kullanılmamıştır?

a)       İyi şiirler yazamamasına rağmen sürekli boy göstermeye çalışmasıyla eleştirmenlere yaka silktirtti.

b)       İyi şiir yazamıyor olabilir ama hikayecilikte çoğu yazara taş çıkarttığı da unutulmamalıdır.

c)       Eski şairlere ettiği hakaretler yüzünden tüm eleştirmenler onu boykot ediyor.

d)       Yabancı dil bilmeden yapmaya çalıştığı şiir çevirileri, şiir felaketlerine yol açtı.

e)       Hala eleştirmenlerin kendisine kasten kötü gözle baktığını söylüyor.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?

a)       Kendisine yapılan son haksızlıktan sonra çok kızmış, küplere binmişti.

b)       Babasının ölümünden sonra hayatı kararmıştı.

c)       Çok susamış, dili damağına yapışmıştı.

d)       Derdini bir türlü anlatamıyor, dili dönmüyordu.

e)       Sınavı kazandığını öğrenince çok sevinmişti, etekleri zil çalıyordu.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz, deyimleşmeyle yapılmamıştır?

a)       O kalem kaşlı da bahçeye geldi.

b)       Onun ayak oyunlarını bilirim, ben.

c)       O konudaki sözleri, yüreğime su serpti.

d)       O, her zaman ipe un sererdi.

e)       O yolda da taban teptik, yıllarca.

 

12. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözlerden hangisi, deyim olarak kullanılmamıştır?

a)       Onu yola getirmek için çok uğraştı.

b)       Tembel arkadaşları, çocuğu yoldan çıkardı.

c)       İkinci gelişim ama yine de evinizin yolunu şaşırdım.

d)       Bir yolunu bulup kitapları almalıyım.

 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim yoktur?

a)       İyi insan başkasını elindekine göz dikmez.

b)       Bazı konuları yeniden gözden geçirmeliyiz.

c)       Bu hatayı gözden kaçırmış olmalıyız.

d)       Parlak ışıktan gözlerimizi korumalıyız.

CEVAP ANAHTARI

1.e   2.a   3.c   4.d   5.c   6.b   7.c   8.b   9.c   10.b

11.a   12.c   13.d


Nasıl Buldular: deyim ve atasözüyle ilgili çözümlü sorulardeyim ve atasözü nedir kısaca tanımıatasoezleri ile soru ve cevaplarıdeyimler ve atasözlerideyimler ve atasözleri anlamları sorularıdeyimler ve atasözleri hakkında bilgideyimler ve atasözleri ile ilgili test cevaplıdeyimler ve atasözleri konusu ve sorularıdeyimler ve atasözleri test cevaplıdeyimlerle ilgili sorular ve cevapları

Deyimler ve Atasözleri Hakkında Test Soruları – Cevapları SerdarHan tarafından 31 Mart 2012 tarihinde , Eğitim kategorisine eklenmiştir.
Sponsor Bağlantı
    yeni 10
Benzer Konular
Deyimler ve Atasözleri Hakkında Test Soruları – Cevapları isimli bu konuyu ;
Google'de Ara
BlogSearch'te Ara
Buzzzy'de Ara
Twitter'da Ara
Bing'te Ara
İletişim

Sende Yorum Yaz

YORUM YAZMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMALISINIZ.

Facebook Grubumuza Katılın!